Skautski muzej

Osijek

 
 
 
Izbornik
Družina izviđača porječana "Culex" Osijek
 
     
 

Vremensko razdoblje

 

...

UVOD

...

1914. - 1916.

...

1919. - 1940.

...

1952. - 1991.

...

1991. - do danas

     
 
     
 
 
 
Zadnji put osvježeno: 1.4.2005.
 
webmaster:
 
     
     
 
 
Projekti:
 
 
 
     
     
 
Linkovi:
 
 
 
 
     
     
     
 
         
 
 
   
 
 
 
 
 
 

Družina izviđača porječana "Culex" Osijek

(1993. - 200?.)

znak i izgled marame družine

zastava DIP "Culex" Osijek

 

Rad družina je obnovljen 17. 2. 1993. zbog ratnih djelovanja u Gradu Osijeku 1991./92. i povratku učenika i članova u grad pod nazivom Družina izviđača porječana "Culex" Osijek, a nastavlja tradiciju 29. Posade izviđača-porječana "Dušan Čorković" Osijek .

U rujnu 1981. godine prigodom svečanog otvaranja Osnovne škole "Osječka udarna brigada", sada O.Š. "Mladost", formirana je 29.posada izviđača-porječana "Dušan Čorković", koja je bila u sastavu odreda izviđača porječana "Mate Jerković". Na osnivanju posade bilo je prisutno 67 članova. Za straješinu smo izabrali nastavnika gospodina Josipa Radotića, a za vođu Krešimira Leku-Čoki. Tada su formirani vodovi: "Sidro", "Torpedo", "Ajkula", "Kanu" i "Vidra", te jato poletaraca "Hiawata". Posada je za svoj rad imala mnogo pohvala, te je osvojila 7 pehara i 28 diploma, a proglašena je za najbolju jedinicu SIH-e za 1985.godinu (partizanska četa). Instruktor čete je bio Zdenko Popović-Pop, koji je kasnije bio starješina posade.

 

Članovi posade bili su aktivirani u Domovinskom ratu, u redovima ZNG-a i poslije HV-a i Civilnoj zaštiti.

 

Nakon promjena u izviđačkoj organizaciji, kada smo primljeni u WOSM (svjetski skautski pokret), formirana je 17. 2. 1993. Družina izviđača porječana "Culex" Osijek. U sastavu naše družine, sada rade patrole: "Vidra", "Sidro" i "Kanu", te jata "Hiawata" i "Bambi", s predvodnicima: Vladimir Pavlić-Cviki, Hrvoje Brkić-Crv, Romeo (Balaš) i Zdenko Popović-Pop. Svi smo sada u sastavu Odreda izviđača "Quercus" Osijek .

Danas družina broji 57 članova najviše sa Osnovne škole "Mladost" Osijek, u naselju Sjenjak.

Super suradnju imamo s izviđačima iz: Našica, Koprivnice, Novigrada, Lepoglave, Kutine, Bizovca, Ladimirevaca i Valpova.

Posebnu pomoć u radu pruža nam  Centar za skrb HVIDR-a zbornog područja Osijek, naša O.Š. "Mladost", HPT-TKC Osijek i Filmoteka Osijek.

 

Sada upravo radimo na osnivanju organizacije na O.Š. "Fran Krste Frankopan" u Osijeku, a već smo do sada pomogli osnivanju Družine izviđača "Izviđač" iz Josipovca i Odreda izviđača "Amazona" iz Bizovca.

 

Vjerujemo, da si se uz ovih par redaka uspio upoznati s našom družinom.

Zdenko Popović-Pop

objavljeno 1993. u CULEX TIMES No1

<-- povratak
 
 
 
 
 
 
 
 

 

 
 
Sponzor web stranica:
 
 
 
 
 
 
     
 
 
Pišite nam!
E-mail:
Adresa:
Lokrumska 5
31000 Osijek