Skautski muzej

Osijek

 
 
 
Izbornik
Pismo Antuna - Mladena Šterna
 
     
 

Vremensko razdoblje

 

...

UVOD

...

1914. - 1916.

...

1919. - 1940.

...

1952. - 1991.

...

1991. - do danas

     
 
     
 
 
 
Zadnji put osvježeno: 1.4.2021.
 
webmaster:
 
     
     
 
 
Projekti:
 
 
 
     
     
 
Linkovi:
 
 
 
 
     
     
     
 
         
 
 
   
 
 
 
 
 
 

Pismo Antuna - Mladena Šterna Groznog

upućeno Zdenku Popoviću-Popu o prvim danima obnove izviđačke organizacije 1953.

 

Štovani gosp. Zdenko (Popović)

U posjedu sam članka koji je u povodu smrti mog prijatelja Pihlera objavljen u Glasu Slavonije 12.12.1995.

Iz pijeteta i štovanja Pihlera nisam objavio demant nekih krivih navoda, pa to činim Vama kao prijatelju iz dana kada sam bio u odredu kome ste pripadali starješina. Evo o kojim se krivim navodima radi
1.) Pihler J., je po izboru komiteta omladine bio zadužen da pokrene 1952. rad PIONIRA – IZVIĐAČA po uzoru na zastavnika JA iz Zagreba. Do formiranja izviđačke organizacije nije došlo jer Pihler odlazi (mislim 1953.) na odsluženje vojnog roka. U to vrijeme se osnovala jedinica pionira-izviđača koja se raspala nakon njegovog odlaska u vojsku.

2.) Ja na inicijativu Saveza izviđača formiram sam patrolu "MUNJA" u Parku kulture, a nakon toga patrolu planinki "PLAMEN" čiji vođa postaje – dama Marija Marinković Pađen. Boje patrole su bile plavo crvene, a od planinki – mislim plavo žute. To je bilo 1953. kada se ubrzo formira još jedna patrola izviđača (vođa Kasumović) i planinki. Tada formiramo četu izviđača sa 2 patrole te kolo planinki (vođa Marija Pađen - Marinković) sa dvije patrole.
Iste godine 27. 11. u 9 sati u Drvari, sada Kneza Branimira 5, (tu je bio kat – komiteta omladine) osnovan je uz nazočnost Kamila Ferenčaka (tada načelnika SIH-a) Odred "Ivo Lola Ribar". Tada je Pihler bio u vojsci, pa nije utemeljitelj odreda. Ja sam prvi načelnik odreda, a direktor socijalnog osiguranja Ivo Šimunović starješina (svjedoka – tadašnjih članova ima još u Osijeku dosta).

3.) Nije točno da je šumski logor u Trenti bio 1953. i da je od tada Pihler u izviđačkoj organizaciji. Radi povijesne istine prvi logor je bio 1954 u Logarskoj dolini u Sloveniji– čiji sam bio vođa logora, jer sam jedini u odredu imao uvjete koji su traženi za vođu logora, a starješina je bio Ivo Šimunović starješina odreda. Tada je Pihler bio u vojsci i nije s nama imao nikakve veze.

4.) Nakon logora se organizacija širi, posebice u Donjem Gradu – grad je 1954. / 55. imao preko 700 članova i svoje domaćinstvo koje je za članove šivalo uniforme (krojačica je još živa -Špalat). Šivali smo i svoje šatore.

5.) Slijedeće 1955. logorujemo sa izviđačima Đakova čiji smo rad mi pomogli u Trenti u Sloveniji. Tada se u rad odreda uključuje i Pihler. Imali smo tada dva logora Osječki i Đakovački koje je dijelila rijeka Stražnjica pritoka rijeke Soče.

slika s logorovanja u Trenti 1955. -pogled na Soču


6.) Ja sam tada kao član uprave Saveza izabran za načelnika "brigade" izviđača, a to je bila formacija na nivou regije te u organizaciju (nečitko no pretpostavljam: dovodim pokojnog) Šulca i Račkog. Nakon toga radi drugih zaduženja napuštam organizaciju, te nakon izvj. godina po nagovoru por. Tešnje i Suška prihvačam jedan povod starješine VI KORPUSA.

Prema tome, pokojni Pihler se u vodu odreda pojavljuje mislim krajem 1954. ili početkom 1955. i od tada djeluje u odredu. Sve drugo stoji i svako priznanje za ustrajnost.
Ovo ne pišem da bi negirao njega – već objavljene podatke, to tim više što sam slušao vašu izjavu o tiskanju povijesti izviđačke organizacije Osijeka, a tada treba pisati istinu. Ne pišem radi isticanja sebe, već iznošenja istine.
U Osijeku ima još uvijek uglednih osoba koje bi vam pružili informacije o tim prvim danima – godinama izviđačke organizacije. Pripravan sam Vam pružiti informacije o tim osobama.
Sve najbolje želje za daljnji rad.

Antun - Mladen Štern Grozni
Osijek

<-- povratak

(povratak)

 
 
 
 
 
 
 
 

 

 
 
Sponzor web stranica:
 
 
 
 
 
 
     
 
 
Pišite nam!
E-mail:
Adresa:
Lokrumska 5
31000 Osijek