Skautski muzej

Osijek

 
 
 
Izbornik
Odred izviđača "Drava" Osijek
 
     
 

Vremensko razdoblje

 

...

UVOD

...

1914. - 1916.

...

1919. - 1940.

...

1952. - 1991.

...

1991. - do danas

     
 
     
 
 
 
Zadnji put osvježeno: 1.4.2005.
 
webmaster:
 
     
     
 
 
Projekti:
 
 
 
     
     
 
Linkovi:
 
     
     
 
         
 
 
   
 
 
 
 
 
 

Odred izviđača "Drava" Osijek

(1992. - danas.)

znak odreda


Odred izviđača "Drava" Osijek s današnjim imenom se formirao 22. 2. 1992. godine kao sljedbenik Odreda izviđača "Ivo Lola Ribar" Osijek, osnovanim 1953. godine. Taj je datum odabran jer se podudara s danom rodenja osnivaca svjetskog skautskog pokreta sir. Roberta Badena Powella, a pod nazivom Thinking day se obilježava u cijelom svijetu.

Izrađen je prepoznatljiv logotip Odreda koji simbolizira glavna obilježja izviđačke/scoutske organizacije i pripadnost lokalitetu.

Osnivačka Skupština Odreda je održana 22. 1. 1997. u 18 sati u prostorijama osnovne škole “August Šenoa” u Osijeku, Drinska ulica 14.
Na Skupštini, pod predsjedanjem Davora Horvata, uz nazočnost svih članova i predstavnika izviđačkih odreda Osječko-baranjske županije, doneseni su zaključci poštivajuci Program rada Saveza izviđaca Hrvatske.

Osnivači OI "Drava"- Osijek su: Darko Weiss, Davor Horvat, Helena Sablić, Olga Tušek, Željko Bolic, Lidija Goljevački, Nenad Goljevački, Mato Čavajda, Štefan Supek i Geza Gudlin. Dodijeljene su i funkcije rukovodenja Odredom imajući u vidu stručnost i iskustvo u dosadašnjem radu:
Darko Weiss - Fuko - starješina
Davor Horvat - Fax - tajnik
Helena Sablić - Hela -nacelnik
Melita Čalić - Mely - blagajnik
Olga Tušek - starješina Družine izvidaca "Izviđač" na OŠ Josipovac
Željko Bolic - Bole starješina Družine izviđača "Javor" na OŠ August Šenoa
Mato Čavajda - Kina - predsjednik Kluba brdana "Papuk"
Nenad Goljevački - ekonom
Lidija Goljevački - predsjednik nadzornog odbora
Ivan Lončaric - član nadzornog odbora
Geza Gudlin - član nadzornog odbora
Štefan Supek – Leskho - član nadzornog odbora

Prema rješenju Ureda za opću upravu Osječko-baranjske županije, sukladno zakonu o udrugama (NN br. 70/97) temeljem članka 15.stavka 1, podstavka 1., Odred izviđača "Drava" Osijek, službeno je upisan u Registar udruga dana 11. 2. 1998. godine.

Odred izviđača "Drava" Osijek djeluje na području Osječko-baranjske županije sukladno Statutu odreda, programskim načelima i načinom rada Saveza izviđača Hrvatske.

U organizacijskom okviru Odreda iz OŠ Augusta Šenoe djelovala je Družina izvidaca "Javor", s 52 clana rasporedenih u 5 patrola koju je vodio starješina Željko Bolic i jato poletaraca "Bambi", s 18 clanova pod voditeljstvom Biljane Pavic. Iz OŠ Josipovac djelovala je Družina izvidaca "Izvidac", s 25 clanova rasporedenih u 2 patrole pod voditeljstvom starješine Olge Tušek.
Takoder je djelovao i Klub brdana "Papuk" sastavljen od iskusnih izvidaca koji su svoje iskustvo stekli na mnogobrojnim akcijama Odreda "Ivo Lola Ribar" Osijek. Klub je brojio 39 clanova, pod rukovodenjem Mate Cavajde-Kine.

I prije službene registracije Registar udruga Osjecko-baranjske županije, 29. i 30. travnja 1995. Odred izvidaca "Drava" je bio izvršni organizator izlucnog regionalnog orijentacijskog natjecanja za Državno orijentacijsko natjecanje, pod kontrolom procelnika za Slavoniju i Baranju Zdenka Popovica-Popa. Na natjecanju su sudjelovale ekipe iz Valpova, Vinkovaca, Ladimirevaca, Slatine, Cepina i Osijeka.

Sudjelovanjem tajnika Odreda, Davora Horvata na Smotri SIH-a održanom u Zagrebu 21. 5. 1995. potvrdeno je aktivno sudjelovanje Slavonsko-baranjskih izvidaca u regionalnim i saveznim akcijama.

U prosincu, 1995. godine, izgubili smo pocasnog starješinu našeg Odreda, Josipa Pichlera, osnivaca Odreda izvidaca "Ivo Lola Ribar" Osijek.

Godine 1996. pokrenuto je interno odredsko glasilo "Dravko" kojim su clanovi redovito primali obavijesti o akcijama i aktivnostima koje su se redovito održavale.

U razdoblju Domovinskog rata, od 1991. - 1995., nije bilo organiziranog izvidackog rada. Jedan dio starijih izvidaca-brdana aktivno se ukljucio u vojnu formaciju, a jedan dio je ostao na svojim radnim mjestima u sklopu vojne obveze.

U srpnju 1995. uspješno je provedeno taborovanje u Savudriji (Istra) uz nazocnost velikog broja osjeckih izvidaca.

Odred je 1995. godine kupio zemljište u Orahovici na potezu Duzluk-Šumede, na kojemu su stvoreni uvjeti za okupljanje izvidaca za logorovanje i provodenje aktivnosti priprema za natjecanje i obiteljska okupljanja brdana.


Skica terena u Orahovici

Odred je organizirao prvu smotru izvidackih odreda Osjecko baranjske županije 12. 4. 1997. na kojoj je sudjelovalo 17 izvidackih odreda na lokaciji Perivoja Kralja Tomislava u Osijeku. Smotri su nazocili Zdenko-Popovic-Pop, regionalni procelnik Istocne Slavonije, Darko Tivanovac, starješina Saveza izvidaca Hrvatske i lokalni celnici Gradskog poglavarstva.

Sudionici Prve smotre izvidaca Osjecko-baranjske županije 12. 4. 1997.

U okviru smotre, organiziran je izvidacki višeboj pod nazivom "Memorijal Josipa Pichlera", u znak sjecanja na prvog starješinu Odreda izvidaca "Ivo Lola Ribar", Josipa Pichlera.

Clanovi Odreda su od 1995. - 2005. godine sudjelovale u doceku i pronošenju Betlehemskog svjetla u osjecke župne crkve.

 

Betlehemsko svjetlo u OŠ "Augusta Šenoe" Tajnik OI Drava Davor Horvat s
biskupom Marinom Srakicem

Na izbornoj skupštini održanoj u Domu ucenika u Školskoj ulici u Osijeku, 15. 9. 2001. za starješinu Odreda je izabran Darko Weiss, za tajnika Davor Horvat, za nacelnika Igor Milanovic. Aktivnosti su se nastavile nesmanjenim tempom. Organizirani su maskenbali, interna natjecanja u vezanju cvorova, dizanju šatora, signalizaciji, paljenju vatre i stjecanju vještarstava. Obilježavani su Dan planeta Zemlje, Dan pješaka, Thinking day. Sudjelovali smo na Skupštinama ostalih Slavonsko-baranjskih odreda.

Godine 2006. pokrenuli smo aktivnost upoznavanja kulturnih vrijednosti našeg grada u projektu SKRIVENO BLAGO u kojem je sudjelovalo 12 izvidackih patrola.

Godina 2011. bila je u znaku obilježavanja Dana Osjecko-baranjske županije u kojoj je naš Odred dao veliki doprinos u kreiranju skice terena u Parku kulture u Osijeku i izradi milenijsku fotografiju u kojoj su izvidaci-sudionici svojim tijelima formirali granice Osjecko-baranjske županije i glavne gradove.


Milenijska fotografija Izvidaci sudionici Dana OBŽ 2011.

 

 Vec sljedece, 2012., OI "Drava" Osijek sudjeluje u obilježavanju Dana Osjecko-baranjske županije, ali ovaj puta u Valpovu u organizaciji OI "Iovallios" Valpovo.



Izvidacki dan OBŽ, Valpovo 2012. Patrola OI " Drava" u Valpovu

Izmjenama zakonskih propisa registracija udruga, 2013. godine, Odred izvidaca "Drava" Osijek prestaje biti clanom Saveza izvidaca Hrvatske. Na Skupštini 10. 10. 2013. sudjelovali su bivši clanovi Kluba brdana "Papuk". Za predsjednika je izabran Darko Weiss - Fuko, za dopredsjednika Mato Cavajda - Kina, za tajnika Štefana Supek - Lesh.

Tijekom proteklih godina, clanovi udruge se povremeno sastaju i druže. Shodno situaciji, ukljucili su se u humanitarne akcije vezano za poplave u Gunji i doniranjem izvidackog terena u Orahovici djecjem SOS selu u Ladimirevcima.

U sklopu društva djeluje Kuglacko društvo "Drava" koje redovito održavaju kuglanje jednom tjedno.


Tekst su nadopunili
Davor Horvat-Fax i Darko Weiss
sa suradnicima,
bivšim clanovima odreda,
2023.

povratak

(povratak)

 
 
 
 
 
 
 
 

 

 
 
Sponzor web stranica:
 
 
 
 
 
 
     
 
 
Pišite nam!
E-mail:
Adresa:
Lokrumska 5
31000 Osijek