Skautski muzej

Osijek

 
 
 
Izbornik
Odred izviđača "Vladimir Nazor" Čepin
 
     
 

Vremensko razdoblje

 

...

UVOD

...

1914. - 1916.

...

1919. - 1940.

...

1952. - 1991.

...

1991. - do danas

     
 
     
 
 
 
Zadnji put osvježeno: 2.4.2023.
 
webmaster:
 
     
     
 
 
Projekti:
 
 
 
     
     
 
Linkovi:
 
 
 
 
     
     
     
 
         
 
 
   
 
 
 
 
 
 

Odred izviđača "Vladimir Nazor" Čepin

(1968. - 1991.)

 

Odred izviđača „Vladimir Nazor“ Čepin osnovan je 12. 1. 1968. godine. U svom sastavu Odred izviđača ima poletarce, pčelice, planinke, brđane, brđanke i izviđače. Odred broji oko 250 članova. Svake godine naš odred organizira logorovanje. Do sada smo bili na logorovanju u Puli, Brodarici i na Otoku mladosti. Ova logorovanja su se pokazala kao pozitivna jer smo pored odmora imali i raznih obaveza: polaganje Zvijezde, vještarstvo, obučavanje za vodnike, vođe četa, predvodnike poletaraca i instruktore.

Organiziramo jednodnevne izlete na kojima učimo orijentaciju u prirodi, jer tamo provodimo najviše slobodnog vremena. Priroda je izviđačima drugi dom, pa je oni vole i čuvaju. Izviđači prisustvuju raznim korisnim akcijama, kao što su: „Ništa nas ne smije iznenditi“, „Izviđački zbor“, akcija „Zavjet graničnom kamenu“ na kojoj izviđači čuvarima naših granica – graničarima, pokazuju svoju fizičku spremnost, a to su sportske igre izviđača, natjecanja poletaraca i mnoge druge.


Neke od dužnosti i obveza izviđača kojima se ponosimo i uvijek ih ističemo jesu: da vole svoju samoupravnu socijalističku domovinu, njene narode i narodnosti, da čuvaju tekovine narodnooslobodilačke borbe i socijalističke revolucije – bratstvo i jedinstvo, da slijede Titov put.


Ovdje postoji i jedna izviđačka izreka koju svi dobro znaju i s mnogo ponosa spominju, a to je: „izviđac danas – vojnik sutra“.


Svake godine naš odred odlazi na logorovanje na Otok mladosti ili u Brodaricu, a naši poletarci i pčelice sudjeluju u akcijama „Zavjet graničnom kamenu“ i na svim susretima izviđača u Slavoniji i Baranji i širom naše domovine.


Starješina jedinice izviđača je nastavnik Tihomir Dešić, a vođa – načelnik jedinice je nastavnik Stojan Vukadinović.

EPILOG:

1990. ili početkom 1991. prestali su s radom čepinski izviđački odredi.

Tijekom rata u Čepinu je djelovala Samostalna družina izviđača "Amicus" u Naselju prijateljstva 1996., naselje montažnih kućica koje je nastalo radi zbrinjavanja izbjeglica tijekom Domovinskog rata. Starješina je bio gospodin Kovačević (Bilje).

29. 5. 2015. osnovan je Odred izviđača "Suncokret" Čepin.

izvor: 200 godina školstva u Čepinu 1787. - 1987.

 

povratak

(povratak)

 
 
 
 
 
 
 
 

 

 
 
Sponzor web stranica:
 
 
 
 
 
 
     
 
 
Pišite nam!
E-mail:
Adresa:
Lokrumska 5
31000 Osijek