Skautski muzej

Osijek

 
 
 
Izbornik
Ekonomat SIO Osijek
 
     
 

Vremensko razdoblje

 

...

UVOD

...

1914. - 1916.

...

1919. - 1940.

...

1952. - 1991.

...

1991. - do danas

     
 
     
 
 
 
Zadnji put osvježeno: 25.6.2021.
 
webmaster:
 
     
     
 
 
Projekti:
 
 
 
     
     
 
Linkovi:
 
 
 
 
     
     
     
 
         
 
 
   
 
 
 
 
 
 

Ekonomat SIO Osijek

(1961.? - 2001.? provjeriti)

 

 

Prostorije izviđačkog ekonomata SIO Osijek su bile u Ulici Augusta Cesarca 47, Osijek (današnja Županijska ulica 47), kraj bivšeg Ukopa, blizu današnjeg kružnog toka Đakovština. Zgrada u kojoj je bio smješten ekonomat SIO Osijek i prostorije O.I. "Ivo Lola Ribar" Osijek, a potom 1990-tih ekonomat O.I. "Quercus" Osijek i O.I. "Drava" Osijek je nekada bila predionica čarapa "Glaser" koja je nacionalizirana nakon Drugog svjetskog rata. Jedno vrijeme je radila trikotaža "Crvena zvijezda" ? provjeriti, a poslije je bila dodijeljena izviđačima na korištenje.

U zajedničkom ekonomatu SIO Osijeka se držala zajednička oprema te su sve jedinice, u uredovno vrijeme, mogle podići opremu za svoje aktivnosti.

Većina naše izviđačke opreme (šatori, kuhala, kreveti, čamci, kanui,...) je stavljena na raspolaganje Zboru narodne garde 1991., a poslije Hrvatskoj vojsci na korištenje. Sva ta oprema je nestala u vihoru rata, a ostatak je uništen prilikom pogotka granate u krov ekonomata dok nije priroda učinila svoje jer se oprema nije mogla spasiti ili popraviti krov. Ekonomat u Županijskoj ulici je služio još desetak godina dok se nije vratio prvobitnim vlasnicima zbog denacionalizacije privatne imovine te su izviđači još jednom ostali na ulici.

Poučeni prijašnjim iskustvima izviđači (UI "Slavonski hrast" iz Osijeka) su kupili staru školu u mjestu Podolje i tamo drže dio svoje opreme, a dio u privatnoj garaži člana (Zdenko Popović Pop).

 


 

povratak

(povratak)

 
 
 
 
 
 
 
 

 

 
 
Sponzor web stranica:
 
 
 
 
 
 
     
 
 
Pišite nam!
E-mail:
Adresa:
Lokrumska 5
31000 Osijek