Skautski muzej

Osijek

 
 
 
Izbornik
Odred izviđača porječana "Mate Jerković" Osijek
 
     
 

Vremensko razdoblje

 

...

UVOD

...

1914. - 1916.

...

1919. - 1940.

...

1952. - 1991.

...

1991. - do danas

     
 
     
 
 
 
Zadnji put osvježeno: 17.3.2023.
 
webmaster:
 
     
     
 
 
Projekti:
 
 
 
     
     
 
Linkovi:
 
 
 
 
     
     
     
 
         
 
 
   
 
 
 
 
 
 

Odred izviđača porječana "Mate Jerković" Osijek

(10. 9. 1959. - 14. 4. 1991.)

 

Nakon održane Prve Smotre pomoraca i porječana Jugoslavije,dok još nije postojao SIO, 10. 9. 1959. osnovan je Odred izviđača-porječana "Mate Jerković" Osijek.

 


1970. admiral Mate Jerković prije odlaska u mirovinu

20. 8. 1977. admiral Mate Jerkovic sa svojim porječanima

29. 8. 1978. admiralova posveta u člansku knjižicu

Na prijedlog Dragomira Šulca zvanog i Tata Šulc, tadašnjeg starješine Odreda izviđača “Ivo Lola Ribar" Osijek (koji je bio matični odred svim novim odredima kasnije udruženim u Savez izviđača opčine Osijek) u ljeto 1959. godine, Zvonimir Valentekovic Barba i Josip Seligman Selac osnovali su Odred izviđača–porječana “Mate Jerković” Osijek. Izabrali su ime Narodnog heroja admirala Mate Jerkovića, tadašnjeg komandanta Jugoslavenske ratne mornarice, za što su od njega tražili i dobili pismeno odobrenje.

Prva i druga zastava Odreda izviđača porječana "Mate Jerković" Osijek

 

Prvi, drugi i treći pečat Odreda izviđača porječana "Mate Jerković" Osijek

BARBA I SELAC
Osnivači Odreda i najzaslužniji za njegovu izgradnju u početku su Zvonko Valenteković – Barba (Organizirao 1959.godine ručnu izradu 80 komada prvog znaka za specijalizirane jedinice porječana koji se nosi na desnom džepu košulje. Poslužili su se crtežom znaka u brošuri IZVIĐAČI-POMORCI Mihajla Jenjića.) i Seligman Josip – Selac (organizirao 1959.godine izradu prve odredske zastave) tada maturanti Industrijske škole u Osijeku sa završenim svim postojećim tečajevima Saveza izviđača Hrvatske u Fužinama (tečajevi u Fužinama popularno su zvani IZVIĐAČKI WEST POINT) i Porječanskom školom Saveza izviđača Vojvodine. Nakon toga su i sami bili stručni vođe tečajskih četa u Osječkom tečajskom izviđačkom odredu u Fužinama. U svom su Odredu radili kao operativni funkcioneri na redovnim dužnostima i organizatori i vođe logorovanja, plovidbi, ostalih akcija i organizatori sudjelovana Odreda na akcijama Saveza izviđača Hrvatske i Saveza izviđača Jugoslavije – sve do odlaska na odsluženje vojnog roka. Valenteković Zvonko – Barba, prvi načelnik odreda, nastavljao je i kasnije pomagati rad u Odredu, vraćao se po potrebi u Odred i 1979., 1980. i 1981. na funkciji starješine u 5. posadi podizao ugled Odreda ili iz sjene pomagao u rješavanju stambenih i materijalnih prilika značajnih za uspješniji rad Odreda. Barba je 1. izviđačku zvijezdu osvojio u Odredu izviđača „Ivo Lola Ribar“Osijek i položio Zavjet 26. srpnja 1957., a u Odredu izviđača-porječana „Mate Jerković“ 2.izviđačku zvijezdu 17. siječnja 1960. i 3. izviđačku zvijezdu 27. srpnja 1960. Podaci sa sličnim datumima su i u izviđačkoj knjžici od Selca. Obojica su bili u prvoj generaciji kandidata iz Saveza izviđača Hrvatske za imenovanje Izviđačima-partizanima 1961. godine. Na popisu imenovanih bilo je ime Seligmana Josipa Selca, a Barbino nije, s naknadnom isprikom da se njegov prijedlog izgubio i da ga Odred i SIO Osijek ponovo predlože.

Prvi znak izviđača porječana napravljen u Osijeku

 


Svjedočanstvo uspješno završenog 14. tečaja za vođe Valenteković (a ne Valanteković kako je greškom napisano) Zvonka – Barbe za upravu 26.čete potpisali su 1961.: Frida Macarol i Branko Macarol, a za Upravu tečaja Kamilo Ferenčak – Milko i Mihajlo Jenjić svi članovi rukovodstva Saveza izviđača Hrvatske i predratni članovi starojugoslavenske skautske organizacije iz Zagreba.


1959. Barba i Selac u Drvaru

1959. Prvomajska akcija u Drvaru

 

1962. Barba, Selac i Mimica Divjak pred četnim stanom u Osijeku u ulici A. Cesarca


1977. nakon 18 godina postojanja i rada noseći ime Mate Jerkovića - njegov odred ga (ponovo uz njegovo pismeno odobrenje) bira za "Prvog počasnog starješinu" što on ostaje da svoje smrti 17. 6. 1980.


Na Novom groblju u Beogradu admiral Mate Jerković je sahranjen 19. 6. 1980., a deset članova Odreda izviđača-porječana „Mate Jerković“ Osijek na molbu Uprave JRM GŠ OS SFRJ bili su prva počasna straža prije kremiranja.

Ispred odra Mate Jerkovića stajali su izviđači

Drugi znak izviđača porječana napravljen od strane SIH-a

 

Link na popis članova uprave odreda, posada i vodova od 10. 9.1959. do 1. 10. 1969.

 

 

Odred je organizirao brojna logorovanja na STT Kakanj, STT Zlarin, IC Ohrid, Boračko jezero, Čortanovci, Sombor, sudjelovao doploveći na IV smotru SIJ-a, na I i II Smotru SIH-a, na akcijama NNNI dok su ih organizirali i izvodili sami izviđači, na mnogim akcijama u drugim republikama. Na svih 17 aprilskih izvidničkih sredbi u Skopju jedini je sudjelovao naš odred.

 

Odred je surađivao s jedinicama Ratne riječne flotile i jedinicama mornaričkih graničara, a s upravom JRM posebno. Odred je sudjelovao u izgradnji STT Zlarin i Otoka Mladosti o čemu svjedoči 27 udarničkih znački i 3 naziva Počasni građanin Otoka Mladosti.

Odred i njegove osnovne organizacijske jedinice su po jednom proglašene Partizanskim i to:

1977. Partizanska četa - 28. Posada porječana "Boris Kidrič"

1978. Partizanski odred - Odred izviđača porječana "Mate Jerković"

1980. Partizanska četa - 5. Posada porječana "Rade Končar"

1986. Partizanska četa - 29. Posada porječana "Dušan Čorković"

 

1979. Odred je od OK SSOH-a primio Majsku nagradu mladih,

Odlikovanje SIJ-a Srebrni javorov list sa zracima u odredu su primila 3 člana.

Odlikovanje Zlatni javorov list s zracima u odredu su primila 2 člana.

13 članova je u odredu primilo najviši naziv Izviđač-partizan.

6 članova odreda je proglašeno za izviđačke instruktore I stupnja.

1 član odreda je proglašen za izviđačkog instruktora II stupnja.

O porječanskim akcijama:

Odred je sudjelovao na plovidbama:

1978. Passau-Novi Sad, Dunavom veslajući kroz 4 strane države,

Skopje-Titov Veles,

Skopje-Gevgelija,

Skopje-Stobi Vardarom,

Velika Malenica-Zagreb Savom.

Odred posjeduje vlastite plovne objekte dovoljne za jednu posadu od 2 voda kojim je izveo više plovidbi kao:

Osijek-Valpovačka Satnica,

1966. Osijek-Novi Sad,

1986. Osijek-Bačka Palanka,

(navedena linije su po rijekama Drava, Karašica i Dunav koje su izvođene više puta, ali ne uvijek cijelom dužinom).

Ponosni smo na svoje ime i postignute uspjehe i drago nam je da porječanstvom upotpunjujemo savladavanje izviđačkog programa na području i u sastavu Saveza izviđača općine Osijek.

povratak

(povratak)

 
 
 
 
 
 
 
 

 

 
 
Sponzor web stranica:
 
 
 
 
 
 
     
 
 
Pišite nam!
E-mail:
Adresa:
Lokrumska 5
31000 Osijek