Skautski muzej

Osijek

 
 
 
Izbornik
Izviđači u Čepinu
 
     
 

Vremensko razdoblje

 

...

UVOD

...

1914. - 1916.

...

1919. - 1940.

...

1952. - 1991.

...

1991. - do danas

     
 
     
 
 
 
Zadnji put osvježeno: 29.5.2020.
 
webmaster:
 
     
     
 
 
Projekti:
 
 
 
     
     
 
Linkovi:
 
 
 
 
     
     
     
 
         
 
 
   
 
 
 
 
 
 

Odred izviđača "Ignjo Batrnek-Mali" Čepin

i

Odred izviđača "Vladimir Nazor" Čepin

 

U Čepinu je izviđački pokret započeo 1956. godine. Jedinice koje je prva okupljala čepinsku djecu, omladinu i radničku omladinu zvala se Samostalna četa izviđača "Matija Gubec" Čepin, koja je kasnije prerasla u Odred izviđača "Ignjo Batrnek-Mali" Čepin.

Kasnije se pristupilo prelasku rada na osnovne škole gdje su svoja sjedišta imali Odred izviđača "Ignjo Batrnek-Mali" na istoimenoj školi i Odred izviđača "Vladimir Nazor" na istoimenoj školi. Najpoznatije izviđačke ličnosti tih vremena su Horst Zavacki, prvi starješina čete i odreda, a malo kasnije i Zdenko Šmit, starješina Odreda "Ignjo Batrnek-Mali" i Tihomir Dešić starješina Odreda "Vladimir Nazor". Horst je bio još i starješina čete izviđača-zrakoplovaca "Franjo Kluz" Osijek i starješina Odreda izviđača"Bratstvo - jedinstvo" Osijek. Njegov sin Stjepan Zavacki danas je među osnivačima Odreda izviđača "Suncokret" Čepin, član odredske skupštine na kojoj je izabran i za člana Uprave odreda.

Izviđači pamte i Predraga Bajamića načelnika Odreda izviđača "Ignjo Batrnek-Mali" Čepin, a koji je stradao u prometnoj nezgodi sa smrtnim posljedicama za vrijeme izviđačke akcije Saveza izviđača Zajednice općina Osijek 1977., a koja je nosila naziv "Zavjet uz granični kamen".

Neobičan je podatak da je u bivšoj jugoslavenskoj državi Čepin bilo mjesto koje nije bilo općina, a imalo je dva izviđačka odreda. Čepinski su izviđački odredi pripadali Savezu izviđača općine Osijek, koji je u gradu još imao (i to u vrijeme kulminacije uspješnog rada), četiri odreda i samostalne čete u Laslovu, Tenji i Bijelom Brdu. Za istraživanje povijesti izviđačkog pokreta od 1950.-1990. zanimljivo bi bilo saznati koja su još mjesta (u tadašnjoj SR Hrvatskoj) koja nisu bila općine imali po dvije samostalne izviđačke jedinice.

1990. ili početkom 1991. prestali su s radom čepinski izviđački odredi.

Tijekom rata u Čepinu je djelovala Samostalna družina izviđača "Amicus" u Naselju prijateljstva 1996., naselje montažnih kućica koje je nastalo radi zbrinjavanja izbjeglica tijekom Domovinskog rata. Starješina je bio Kovačević (Bilje).

29. 5. 2015. osnovan je Odred izviđača "Suncokret" Čepin.

Sastavio:

Borna Šulc, 2015.

povratak

(povratak)

 
 
 
 
 
 
 
 

 

 
 
Sponzor web stranica:
 
 
 
 
 
 
     
 
 
Pišite nam!
E-mail:
Adresa:
Lokrumska 5
31000 Osijek