Skautski muzej

Osijek

 
 
 
Izbornik

1991. - do danas

 
     
 

Vremensko razdoblje

 

...

UVOD

...

1914. - 1916.

...

1919. - 1940.

...

1952. - 1991.

...

1991. - do danas

     
 
     
 
 
 
Zadnji put osvježeno: 20.6.2023.
 
webmaster:
 
     
     
 
 
Projekti:
 
 
 
     
     
 
Linkovi:
 
 
 
 
 
     
     
     
 
         
 
 
   
 
 
 
 
 
 

Povijest izviđača/skauta

od 1991. do danas

Sredinom lipnja 1991. godine završava se školska godina i izviđački sastanci te se čeka odlazak na logorovanje kojeg neće biti te godine zbog početka rata u Osijeku i Hrvatskoj. Naime, nakon odluke Republike Hrvatske o razdruživanju od SFRJ-a tenkovi izlaze iz vojarni u Osijeku i demonstriraju silu pred građanima. Do jeseni se rat razbuktava, većina djece odlazi iz grada, a izviđačke jedinice s djecom ne djeluju. Stariji članovi se "pridružuju" ovoj ili onoj "strani", a stari sustav, ideološki obojen kroz vrijednosti NOB-a, brzo pada u zaborav jer ga je dotukao nasljednik (JNA) koji je pucao po svojim građanima. Brđani se aktiviraju u obrani grada, bilo kroz aktivni vojni ili civilni vid služenja.

Veliki dio izviđačke opreme nestaje u vihoru rata. Izviđači postaju neželjeni, njihove prostorije i uspomene nestaju, a preživilo je ono što je bilo kod samih članova te želja da se izviđači obnove, no ovog puta na načelima svjetskog skautskog pokreta.

1992. godine jedina izviđačka jedinica iz Osijeka koja je bila registrirana u Savezu izviđača Hrvatske do 30. 4. 1992. godine je Odred izviđača-zrakoplovaca "Franjo Kluz" Osijek (objavljeno u Biltenu SIH-a broj 390, travanj 1992.) kao i za naredne dvije godine, ali je dio brđana bivšeg SIO Osijeka (dakle iz više izviđačkih odreda) okupljenih u inicijativni odbor dao prijedlog za osnivanje novog odreda. Osnivačka skupština Odreda izviđača "Quercus" Osijek održana je u Studentskom centru Osijek 22. 6. 1993. godine. Quercus je latinski naziv za drvo hrasta.

Na slici su prijelazni znak i pečat Saveza izviđača Hrvatske (1991. i 1992.)

U ljeto 1992. godine izviđački instruktori ponovno počinju okupljati mlade u Osijeku. Najprije se organizirao tečaj za vodnike u prostorijama Filmoteke Osijek (ulica F. Krežme) od 1. do 15. 7. 1992. jer je trebalo podučiti novi izviđački kadar koji bi mogao voditi nove članove. Predavači bili Dalibor Frečko Frele i Zdenko Popović Pop uz logističku potporu Zorislava Babića Zorka (koji je tada vodio tvrtku Filmoteka Osijek), a prvi vodnici su bili mahom izviđači od ranije, uzrasta od 13 do 17 godina. Razlog održavanja tečaja u ljetnim mjesecima i u zatvorenom prostoru je bio taj jer nije bilo nastave u školskoj godini 1991. / 1992. već se nastava održala u ljetnim mjesecima 1992. pa je tek tada bilo donekle sigurno okupljati djecu i mlade te što nismo imali niti tražili podršku lokalne sredine.

1990-te Zdenko Popović Pop kao pripadnik Civilne zaštite drži pokazno predavanje o minsko eksplozivnim sredstvima učenicima škole

Nakon održanog tečaja formirale su se tri grupe vođa koje su, svaka grupa za sebe i već od prije teritorijalno i pripadanjem od ranije nekom izviđačkom odredu, osnovali vodove, jata pa potom i čete/družine/posade (DIZ "Vulkan" Osijek od OIZ "Franjo Kluz" Osijek, DIP "Culex" Osijek od OIP "Dušan Vukasović" Osijek i OI "Drava" Osijek od OI "Ivo Lola Ribar" Osijek). Možemo primjetiti kako se prema imenovanjima družina i odreda vidi odmak od ranijeg davanja imena prema osobama i narodnim herojima. Imena patrola su i prije bila prema izboru samih članova i njihovog vođe koji ih je usmjeravao (najčešće iz prirode, imena životinja, biljaka ili prirodnih pojava).

 

Jedan od prvih izleta (jesen 1992.) je bio posjet Odredu izviđača "Kamengrad" iz Koprivnice, s kojima su izviđači iz Osijeka surađivali i ranije u 1980-im, te su se dogovorila daljnja druženja, posjete, organiziranje zavjeta (svibanj 1993.) i logorovanje u Jadranovu (srpanj i kolovoz 1993.).

 

22. 2. 1992. godine osniva se Odred izviđača "Drava" - Osijek.

7. 11. 1992. godine osniva se Družina izviđača zrakoplovaca "Vulkan"  kao prva družina izviđača u Osijeku nakon ratne 1991. godine koja je radila najprije s dvije patrole pa potom i s jatom poletaraca.

prosinac 1992. patrola Vezuv na svom prvom izletu, Osijek

17. 2. 1993. godinne osniva se Družina izviđača porječana "Culex", kao druga družina u Osijeku i prva družina porječana nakon ratne 1991.

proljeće 1993. patrola Sidro iz DIP "Culex" na svom sastanku u OŠ "Mladost" Osijek

1993. godine pri školi u Josipovcu osniva se Samostalna družina izviđača "Izviđač" Josipovac (prije SČI "Josipovac").

Od 2. do 6. 4 1993. godine DIP "Culex" i DIZ "Vulkan" sudjeluju na 1. Zlatorog kupu u Lepoglavi.

15. 5. 1993. godine polažu se prvi zavjeti kod Podravkinog rekreacijskog centra blizu Koprivnice zajedno s članovima OI "Kamengrad" iz Koprivnice.

22. 5. 1993. godine osječki izviđači odlaze u Zagreb na poziv Odreda izviđača "Jarun" Zagreb, u blizinu rijeke Save kod jezera Jarun i sudjeluju u snimanju lutkarske tv emisije. Inicijator izleta je bio Zdenko Samardžija Bucko zajedno s Popom i Freletom. Isti dan je održan i Sabor SIH-a na kojem je sudjelovao Danijel Nikšić Pluton u ime OI "Quercus" Osijek.

22. 6. 1993. osnovan je Odred izviđača "Quercus" Osijek pretežno od članova OIZ "Franjo Kluz" te od družina: DIZ "Vulkan" Osijek, DIP "Culex" Osijek i DI "Izviđač" Josipovac. OI "Quercus" Osijek (danas UI "Slavonski hrast" Osijek) je nasljednik SIO Osijeka jer je bio jedina registrirana jedinica u Osijeku, a bilo je neke opreme i prostora koji se tako zadržao u izviđačkom posjedu. Prvi starješina odreda je Boris Petekić, a načelnik Dalibor Frečko Frele. Znak odreda je osmislio Zlatko Nikšić Nikša.

12. i 13. 6. 1993. članovi novoosnovanog odreda izviđača "Quercus" sudjeluju na Državnoj izviđačkoj olimpijadi u Krapini.

19. - 20. 6. 1993. ide se na izlet u Novigrad Podravski s noćenjem u šatorima zajedno s članovima OI "Kamengrad" iz Koprivnice.

 

19. 7. 1993. SIH je primljen u WOSM (Svjetski skautski pokret), u kojemu nismo bili od davne 1938. godine i kao što se vidi mijenja znak saveza.

Na slici je novi znak Saveza izviđača Hrvatske (1992. - 2023.)

1993. Odred izviđača "Quercus" Osijek logoruje s izviđačima iz Odreda izviđača "Kamengrad" Koprivnica u Jadranovu, a potom s djecom stradalnika branitelja Domovinskog rata u Vrsaru.

19. 9. 1993. osniva se Družina izviđača zrakoplovaca "Zeppelin" Osijek

24. 10. 1993. je susret izviđača u Ladimirevcima.

1. - 14. 1. 1994. je organizirano zimovanje u Vrsaru zajedno s djecom stradalnika rata.

3. 7. 1994. vrši se posveta zastave OI "Quercus" Osijek u osječkoj "katedrali", a ugostili smo naše "skautske sestre" iz OI "Kamengrad" Koprivnica. Kum je zastavi bio Damir Josić dok je zastavu u njegovo ime nosio Siniša Pavlović Škot. Zastavu je poklonila tvrtka "Filmoteka" Osijek, a teta Nevenka nam ju je sašila. Treba napomenti kako smo tada dobili na poklon i vozilo Ladu Nivu od Zorislava Babića Zorka, a koja nam je služila nerednih desetak godina.

fotografija Lade Nive nakon logorovanja u Vrsaru

(s lijeva na desno: sin kuharice, Dražen Kovač Dado, Zdenko Popović Pop i Daniel Antonović Antoš)

 

1994. Odred izviđača "Quercus" Osijek logoruje s izviđačima iz Odreda izviđača "Vinkovci" u Vrsaru.

1994. Odred izviđača"Quercus" Osijek broji 106 članova u tri družine: DIZ "Vulkan", DIP "Culex" i DIZ "Zeppelin". Drugi starješina odreda je Zdenko Popović Pop, a načelnik Igor Miklavčić Lija.

10. 12. 1994. Održana je 2 godišnja skupština OI "Quercus" Osijek . Odred broji 208 članova u tri družine: DIZ "Vulkan", DIP "Culex" i DIZ "Zeppelin". Skupština je održana u OŠ Mladost na Sjenjaku u Osijeku.

 

18. 5. 1995. osniva se S.D.I. "Mursa" Osijek koja je djelovala u SIH-u do 2002.

1995. odlazak osječkih izviđača na svjetski Jamboree u Nizozemsku s izviđačima iz Valpova i hrvatskim kontigentom.

1995. odlazak četvero izviđača OI "Quercus" na logorovanje s riječkim izviđačima u Lokve.

1995. ljetovanje u Vrsaru.

28. 10. 1995. održana je 3 godišnja skupština OI "Quercus" Osijek. Odred broji 106 članova od kojih je 65 nazočno na skupštini. Starješina je Zorislav Babić, a načelnik Zlatko Nikšić.

21. 12. 1995. Odred izviđača "Quercus" Osijek upisan je u Registar društvenih organizacija (redni broj 5, knjiga VIII), na adresi Crkvena 95 b, Osijek.

1996. se osniva Samostalna družina izviđača "Amicus" u Naselju prijateljstva kod Čepina

1. - 9. 8. 1996. odlazak osječkih izviđača na nacionalni jamboree u Dansku.

1997. odlazak osječkih izviđača na nacionalni jamboree u Sloveniju.

10. 6. 1997. Odred izviđača "Quercus" Osijek (sada Udruga izviđača "Slavonski hrast") je primio povodom Dana Državnosti "POVELJU ZAHVALNOSTI OSJEČKO - BARANJSKE ŽUPANIJE" za predano i požrtvovano djelovanje u zaštiti i spašavanju, te zbrinjavanju ratom ugroženog stanovništva i otklanjanju posljedica ratnog djelovanja na području županije.

1997. Odred izviđača "Quercus" Osijek ljetuje na Otoku mladosti-Obonjanu.

20. 12. 1997. Odred izviđača "Quercus" Osijek mijenja ime zbog novog pravilnika o udrugama u Udruga izviđača "Slavonski hrast" Osijek ili na engleskom jeziku The Scout Group "Quercus". Predsjednik udruge je Zlatko Nikšić, a načelnik udruge Daniel Antonović Antoš. Skupština je održana u prostorijama Gradnje.

1998. Udruga izviđača "Slavonski hrast " Osijek ljetuje na Otoku mladosti-Obonjanu.

1998. odlazak na kamp mladih u Švicarsku, djeca iz Bilja i podunavlja mirna reintegracija rad na cirkuskim vještinama.

1999. Udruga izviđača "Slavonski hrast " Osijek ljetuje u Resniku između Kaštela i Trogira.

2000. Udruga izviđača "Slavonski hrast " Osijek ljetuje u Resniku između Kaštela i Trogira.

2001. Udruga izviđača "Slavonski hrast" Osijek sudjeluje na 7. Smotri Saveza izviđača Hrvatske u Fužinama, te tamo imaju svoj logor u naselju Slavonija zajedno s izviđačima iz Vinkovaca, Slavonskog Šamca i Valpova. Smotra će Slavoncima ostati u sječanju kao nepripremljenost naših jedinica na šumski logor, nesloge i crijevne gripe koja je vladala nakon povratka iz "zbjega" zbog jake kiše već prvih dana.

15. 9. 2001. sve se družine transformiraju u kategorijski uređene družine osim DI "Jelen" iz Bilja zbog tendencije prerastanja u novu udrugu jednog dana. Mijenjamo i boju marame tj. prelazimo s družinskog sustava boja marama na odredski sustav. Izabrali smo boju marame udruge: žuta podloga koja simbolizira žito i plodnost Slavonije s crvenim rubom koji simbolizira sve žrtve koje smo dali kako bi bili slobodni. Izviđači nose maramu žute boje s crvenim rubom, a poletarci maramu podijeljenu pola žuto pola crveno.

 

 

2001. osnovan Izviđački klub "Javor" Osijek

2001. Izdana je prva knjiga iz Biblioteke SKAUT -PINGVINOVA DRUŽINA- Nenada Jankovića Alfa

2002. ? Udruga izviđača "Slavonski hrast " Osijek logoruje na Jankovcu.

2003. ? Udruga izviđača "Slavonski hrast " Osijek logoruje u šumi kod izvora Bunarić uz jezero Borovik.

2004. ? Udruga izviđača "Slavonski hrast " Osijek logoruje u Velikoj.

2004. Udruga izviđača "Slavonski hrast" iz Osijeka organizira plovidbu Dravom i Dunavom od Osijeka do Vukovara u trajanju od tri dana čamcima tipa kanu.

20. - 22. 10. 2006. 4. Susreti brđana SIH-a u Karancu-Osijek u organizaciji U.I. "Slavonski hrast" iz Osijeka

Udruga izviđača "Slavonski hrast" iz Osijeka dodaje još jednu malu crvenu trakicu na svoju maramu kako bi se na taj način razlikovala od marama ostalih udruga iz regije. Dok poletarci i dalje nose maramu podijeljenu pola žuto pola crveno.

Vjekoslav Sulić Dugi je napisao Svečanu pjesmu U.I. "Slavonski hrast" iz Osijeka pod nazivom ZAVJETNA MARAMA. Uz ovu pjesmu Dugi je napisao još desetak izviđačkih pjesama.

 

2007. Udruga izviđača "Slavonski hrast" Osijek kupila je svojim skromnim sredstvima staru zapuštenu školu u mjestu Podolje te susjednu parcelu, Glavna ulica broj 58 i 59, koje se nalazi u Baranji, oko 40 km od Osijeka. Želja nam je u potpunosti obnoviti staru školu i napraviti izviđački dom.

2008. Izdana je druga knjiga iz Biblioteke SKAUT -IPS- Izviđački pristup streličarstvu - Vjekoslava Sulića Dugog

2008. Članovi Udruge izviđača "Slavonski hrast" Osijek su bili na logoru u Puli-Valovine, kao gosti, kod izviđača iz Varaždina, Lepoglave i Koprivnice.

2009. Odred izviđača "Duga" iz Tuzle (BIH) i Udruga izviđača "Slavonski hrast" iz Osijeka na temelju višegodišnje suradnje potpisali su Povelju prijateljstva.

2010. Zimovanje vođa u planinarskom domu Javorje na Konjuh planini, BIH.

2010. Udruga izviđača "Slavonski hrast" Osijek je logorovala u Belom Manastiru kod bazena, ali je nakon par dana boravka logor otkazan i članovi su se vratili ranije zbog velikih kiša.

2010. Izdana je treća knjga iz Biblioteke SKAUT - IZGUBLJENI ODRED -The LoST Unit - Starog izviđača.

2011. Udruga izviđača "Slavonski hrast" Osijek je prvi put sudjelovala na manifestaciji Zemlja bez granica u Osijeku i napravila je veliki sunčani sat kod Zimske luke.

2011. Međunarodna skautska plovidba - regata Dunavom dio je programskih aktivnosti u okviru prekogranične suradnje nevladinih organizacija Mađarske,Srbije i Hrvatske u kojoj su sudjelovali skauti 567. SZ Meszaros Lazar iz Baje, Udruge izviđača "Slavonski hrast" iz Osijeka i članovi DVD iz Bezdana.Regata je trajala od 10. do 20. kolovoza 2011. godine, a krenula je iz Baje, a završila u Titelu.

2012. Udruga izviđača "Slavonski hrast" Osijek je logorovala u Belom Manastiru kod bazena.

2012. Jesenske igre poletaraca - regije Istok su održane u Osijeku, na Jugu2, izvršni organizator igra je bila Udruga izviđača "Slavonski hrast" Osijek.

2012. Osnivačka sjednica Saveza izviđača Osječko-baranjske županije održana je 22. 9. 2012. u Osijeku uz nazočnost članova O.I. "Klasje" iz Đakova i U.I. "Slavonski hrast" iz Osijeka.

2013. Udruga izviđača "Slavonski hrast" Osijek je logorovala u Belom Manastiru kod bazena.

2014. Noć muzeja 2014 - Arheološki muzej Osijek se održala 31. 1. 2014. od 18 do 01 sat, s jednim malim detaljem - izviđačkom izložbom u Muzeju Slavonije - Arheološkom muzeju Osijek i igrom traženja izviđačkog blaga u muzeju.

29.5. 2015. osnovan je Odred izviđača "Suncokret" Čepin

21. 5. 2016. Otvoren je izviđački park na Bajeru Jug2 koji je namijenjen građanima da uživaju u odmoru u prirodi, ali i provođenju izviđačkih aktivnosti.

2016. je održan Izviđački ljetni kamp na otoku Prviću u više smjena, a organizator je bio SIOBŽ-a.

2016. Udruga izviđača "Slavonski hrast" Osijek je dobitnik priznanja Pečat grada Osijeka za osobit doprinos odgoju, izvaninstitucionalnom obrazovanju djece i mladih te razvijanju životnih vještina.

2017. je održan Izviđački ljetni kamp na otoku Prviću u više smjena, a organizator je bio SIOBŽ-a.

2018. je održan Izviđački ljetni kamp na otoku Prviću u više smjena, a organizator je bio SIOBŽ-a.

2019. je održan Izviđački ljetni kamp na otoku Prviću u više smjena, a organizator je bio SIOBŽ-a.

23. 2. 2019. Obilježavanje 50 / 25 godina djelovanja Udruge izviđača "Slavonski hrast" Osijek

10. 5. 2019. Izložba ±100 godina skautizma u Osijeku

17. - 19. 5. 2019. Zborovanje SIH-a u Osijeku s oko 1200 sudionika. Izvršni organizator IK "Javor" Osijek.

18. 12. 2019. Obljetnica 105. godina skautizma u Osijeku

12. 3. 2020. Izdana je 4 knjiga iz Biblioteke Skaut -MI SMO DJECA SVIJETA- Vjekoslava Sulića Dugog

2020. nas je zadesila pandemija virusa korone i nismo održavali aktivnosti šezdesetak dana prema preporukama epidemiologa te smo otkazali i ljetni logor radi nepredviđenih okolnosti.

2021. se nastavlja epidemija virusa i izviđačke aktivnosti se sele online ili na otvorenom cijelo vrijeme tj. ne koristimo prostorije u Gradskoj Četvrti Jug2.

2021. 12. ispratili smo Zdenka Popovića Popa na vječni logor.

2022. pandemija virusa popušta i obje izviđačke jedinice (Izviđački klub "Javor" Osijek i Udruga izviđača "Slavonski hrast" Osijek) loguruju na 11. Smotri SIH-a u Lovincu (Lika), naselje Panonija u kojem su bili izviđači iz: Požege, Čepina, Otoka i Osijeka. Sastanci i izleti se održavaju redovno u prostorijama i vani.

2022. 12. ispratili smo Vjekoslava Sulića Dugog na vječni logor.

2023. 08. logorovanje članova UI "Slavonski hrast" i OI "Suncokret" Čepin je bilo u Vučjoj Dobri gdje su bili gosti OI "Primorje" Rijeka.

2023. 10. 28. Susret kadrova regije Istok su na radionici napravili želje i misli kako će izviđači raditi u budućnosti:

 

2023. podsjetimo se što su izviđači 1986. zamišljali kako će biti za 100 godina. Članak je preuzet iz izviđačkog časopisa "Mi mladi", broj 20. iz siječnja 1985. godine.

Savez izviđača Hrvatske 2023. mijenja znak jer se učlanio u WAGGS (ženski ogranak skauta)

nastavak slijedi

 

 

 

 

 

 

 

 

Napomena:

Molimo sve koji mogu nadopuniti našu povijest za pomoć, te ukoliko se potkrala  neka netočnost neka nas obavijeste i neka nam ne zamjere.

Isto tako Vas molimo da ove podatke ne objavljujete bez pismenog odobrenja udruge jer su utrošeni nebrojeni sati za istraživanje.

 

povratak

(povratak)

 
 
 
 
 
 
 
 

 

 
 
Sponzor web stranica:
 
 
 
 
 
 
     
 
 
Pišite nam!
E-mail:
Adresa:
Lokrumska 5
31000 Osijek